Tervező program

Ebben a cikkben az ingyenesen elérhető tervezőprogramokat gyűjtöttük össze. A gyűjteményben megtalálható letölthető és böngészőben használható tervezőprogram is. A programok teljes mértékben alkalmasak célgépek tervezésére, egyedi gépek tervezésére. Van, ami 3D-s tervezőprogram és vannak egyszerűbb 2D CAD programok. Nézd meg a programokat és kezdődjön a munka!

Tervező programok:

Mielőtt a böngészőben használható programokat elvetnéd, nézd meg, mire képesek! Olvasd el a cikket!

Tervező program: Autodesk Fusion360

A Fusion360 az Autodesk terméke, amely a legendás AutoCad programot is készítette. Magyarországon is széles körben használt 3D tervezőprogram, amely személyes használatra ingyenes, csak egy regisztráció szükséges. Ha a regisztráció lejár, egyszerűen csak meg kell újítani. 

Alkalmas szerszámpálya szimulációra, esztergára és marógépre is. Teljes mértékben alkalmas célgép tervezésre, egyedi gép tervezésre és a gyártástámogató modulojaival pedig a célgép gyártás és egyedi gép gyártást is egyszerűsíti, hogy egy programot kell használni.

A 3D nyomtatót használó felhasználók között is nagyon elterjedt program.

A használata intuitív, könnyen tanulható és rengeteg magyar nyelvű videó áll a rendelkezésre Youtube-on. Kedvcsinálónak nézd meg az alábbi videósorozatot:

Tervező program : TinkerCad

A TinkerCad szintén az Autodesk terméke. Böngészőben ingyenesen használható 3D tervező program, amely a belépő szintre lett tervezve. Ez nem alkalmas nagy modellek, komplex gépek tervezésére. Gyors és egyszerű modellezésre viszont kiváló választás.

Nem titkolt célja az oktatás, egy könnyen tanulható eszközzel megismertetni és megszerettetni a 3D modellezést. Ha a TinkerCad megy, akkor jöhet a következő lépcsőfok, a Fusion360. Magyarul elérhető oktatóvideó a Youtube-on.

Ha olyan tervezőprogramban gondolkodsz, amely célgép tervezésre, egyedi gép tervezésre alkalmas, akkor válassz egy másikat a felsoroltak közül.

Tervező pro: FreeCad 

A FreeCAD egy nyílt forráskódú parametrikus tervezőprogram, amely a gyakori CAD alkalmazásokra teljesen ingyenes megoldást biztosít, pl. terméktervezés és az egyszerűbb gyártási folyamatok. A Freecad egy része Pythonban van fejlesztve, ezáltal Python segítségével személyre lehet szabni a felületét, saját makrókat lehet írni, stb.Magyarul elérhető oktatóvideó a Youtube-on. https://www.freecadweb.org/

A barkácsoló kedvű felhasználók gyártástámogató modult írhatnak hozzá, vagy kereshetnek hozzá a felhasználói közösség makrói között. Teljes mértékben alkalmas kisebb egyedi gép tervező és célgéptervező projektekre.

Tervező program: NanoCad

A klasszikus AutoCad-hez hasonló a kezelőfelülete. Klasszikus CAD program parametrikus funkciókkal, ami kiemeli a többi közül, az praktikus táblázatkezelő megoldása. A NanoCad-et egy webes közösség fejleszti, ezért több fizetős kiegészítő is elérhető a programhoz.Magyarul elérhető oktatóvideó a Youtube-on.

Teljes mértékben alkalmas kisebb egyedi gép tervező és célgéptervező projektekre.

A NanoCad weboldala: https://nanocad.com/products/nanoCAD/

Tervező program: LibreCad

Tervező program

A LibreCAD egy ingyenes nyílt forráskódú CAD alkalmazás , amely Windisw-on, Linuxon és MAC-en is futttatható. A támogatás és a dokumentáció ingyenes a LibreCad közösségétől. Teljes mértékben alkalmas kisebb egyedi gép tervező és célgéptervező projektekre.

LibreCad: https://librecad.org/

Tervező program: Sketchup

A Sketchup egy böngészőben futtatható, nagyon könnyen tanulható 3D tervező program. Sok évig ingyenes volt, azonban mostanra fizetős lett. Modellek ezrei elérhetőek a modelltárban, amit a felhasználók készítettek és töltöttek fel. Sok-sok ingyenes és fizetős kiegészítő, amik a tervezőmunkát segítik. Egy jó alternatíva azoknak, akik viszonylag olcsón szeretnének a számukra tökéletes kiegészítőkhöz és 3D tervező programhoz hozzáférni.

Látványtervezésre kiváló program, nem igényel túl nagy erőforrást. A hagyományos CAD programokkal ellentétben ez nem igazán alkalmas célgép tervezési, egyedi gép tervezési munkákra.

https://www.sketchup.com/

Mire keresed a megoldást? Írd meg nekünk: