Egyszerű műszaki rajzoló program

Ebben a cikkben az ingyenesen elérhető műszaki rajzoló programokat gyűjtöttük össze. A gyűjteményben megtalálható letölthető és böngészőben használható, 2D-s és 3D-s tervező program is. Mindkettőnek megvan az előnye és a hátránya, az elvégzendő feladathoz kell megválasztani a programot. Nézd meg a programokat és kezdődjön a munka!

Egyszerű műszaki rajzoló program: LibreCad

A LibreCAD egy szabadon használható 2D-s CAD (Computer Aided Design – röviden műszaki rajzoló program) rendszer. Több szabad szoftverhez hasonlóan a támogatást a felhasználók közössége és a fejlesztők adják. Használható a Windows, Apple és Linux operációs rendszereket használó számítógépeken egyaránt. Van magyar nyelvű dokumentció hozzá. A magyar nyelvű fordítása elindult. https://librecad.org/

Ingyenes műszaki rajzoló program: Autodesk Fusion360

A Fusion360 az Autodesk terméke, amely a legendás AutoCad programot is készítette. Magyarországon is széles körben használt 3D tervezőprogram, amely személyes használatra ingyenes, csak egy regisztráció szükséges. Ha a regisztráció lejár, egyszerűen csak meg kell újítani. 

Alkalmas szerszámpálya szimulációra, gyártástámogatási feladatokra esztergára és marógépre is. 3D nyomtatót használó felhasználók között is nagyon elterjedt program.

A használata intuitív, könnyen tanulható és rengeteg magyar nyelvű videó áll a rendelkezésre Youtube-on. Teljes mértékben alkalmas célgép tervezésre, egyedi gép tervezésre. Kedvcsinálónak nézd meg az alábbi videósorozatot:

Egyszerű műszaki rajzoló program: TinkerCad

A TinkerCad szintén az Autodesk terméke. Böngészőben ingyenesen használható 3D tervező program, amely a belépő szintre lett tervezve. Ez nem alkalmas nagy modellek, komplex gépek tervezésére. Gyors és egyszerű modellezésre viszont kiváló választás.

Nem titkolt célja az oktatás, egy könnyen tanulható eszközzel megismertetni és megszerettetni a 3D modellezést. Ha a TinkerCad megy, akkor jöhet a következő lépcsőfok, a Fusion360. Egyedi gép tervezésre, célgép tervezésre nem igazán alkalmas, inkább testek tervezésére 3D-ben. Magyarul elérhető oktatóvideó a Youtube-on.

Egyszerű műszaki rajzoló program: FreeCad 

A FreeCAD egy nyílt forráskódú parametrikus tervezőprogram, amely a gyakori CAD alkalmazásokra teljesen ingyenes megoldást biztosít, pl. terméktervezés és az egyszerűbb gyártási folyamatok. A Freecad egy része Pythonban van fejlesztve, ezáltal Python segítségével személyre lehet szabni a felületét, saját makrókat lehet írni, stb.Magyarul elérhető oktatóvideó a Youtube-on. https://www.freecadweb.org/

Teljes mértékben alkalmas célgép tervezésre, egyedi gép tervezésre.

Egyszerű műszaki rajzoló program: NanoCad

A klasszikus AutoCad-hez hasonló a kezelőfelülete. Klasszikus CAD program parametrikus funkciókkal, ami kiemeli a többi közül, az praktikus táblázatkezelő megoldása. A NanoCad-et egy webes közösség fejleszti, ezért több fizetős kiegészítő is elérhető a programhoz. Magyarul elérhető oktatóvideó a Youtube-on.

Teljes mértékben alkalmas célgép tervezésre, egyedi gép tervezésre.

A NanoCad weboldala: https://nanocad.com/products/nanoCAD/

3D tervező program online: Sketchup

A Sketchup egy böngészőben futtatható, nagyon könnyen tanulható 3D tervező program. Sok évig ingyenes volt, azonban mostanra fizetős lett. Modellek ezrei elérhetőek a modelltárban, amit a felhasználók készítettek és töltöttek fel. Sok-sok ingyenes és fizetős kiegészítő, amik a tervezőmunkát segítik. Egy jó alternatíva azoknak, akik viszonylag olcsón szeretnének a számukra tökéletes kiegészítőhöz és 3D tervező programhoz hozzáférni.

Célgép tervezésre, egyedi gép tervezésre, klasszikus gépészeti tervezésre nem igazán alkalmas.

https://www.sketchup.com/

Vissza a főoldalra: célgépgyártás, egyedigép gyártás

Szófelhő:

célgép gyártás
gép gyártás
gyártás budapest
egyedi gépgyártás
gépgyártó
esztergálás

gépgyártás
ipari automatizálás
célgépek